Ekonomická recese asi nepřeje Adwords

Včera jsem si dělal statistiku dlouhodobé výhodnosti Adwords. Předem napíšu, že dopadla katastrofálně a přestávám Adwords používat jako svůj hlavní pilíř monetizace webů. Po celou dobu co mám Adsense se držely příjmy na příjemné výši a zvyšovali se. Letos na podzim, ale nastal zvrat a příjmy šli pomalu, ale jistě dolů (za jinak stejných podmínek). Zároveň mě překvapilo, že dost podobných postřehů o klesání ceny za klik se objevilo na webtrhu v průběhu podzimu.

Vzal jsem tedy po selsku do ruky kalkulačku, papír a tužku a začal počítat. Při pohledu do rozhraní Adwords, se mi jako nejlepší porovnávací metoda zdálo použít přepočet kolik dolarů vydělávají weby skrz celý účet Adwords za sto tisíc zobrazení po měsících (100 000 views=?? $). Jelikož počet kliků na 100 000 zobrazení je přibližně rovnoměrný a odstíním tím sezónní (ne)návštěvnost.

Udělal jsem si pěknou tabulku a graf za celý kalendářní rok a začal se kochat klesající křivkou. Přibližně do května bylo vše stejné, ale od června začala padat cena za klik do propasti internetových dějin. Jednoduchý závěr je, že na mém účtě cena za 100 000 zobrazení při přibližně stejném počtu kliků, klesla na méně než polovinu.

Jedna teorie na netu tvrdí, že jakmile překročíte nějaký počet zobrazení měsíčně, tak stoupnou ceny za klik pro poskytovatele nebo naopak při poklesu klesnou. V květnu nastal sezónní propad návštěvnosti, ale jelikož se cena nezvedá, tak v tuto teorii nevěřím.

Druhá věc, která mě napadla, je vliv současné ekonomické recese na PPC. Hodně inzerentů asi bere PPC jako vedlejší reklamní kanál a při poklesu nebo jenom očekávání poklesu obchodů a zisků utlumuje svoje vedlejší aktivity. Tedy přestávají lít peníze do PPC, což se projevuje menší konkurencí (méně inzerentů schopných konkurovat vysokou cenou) a snižováním ceny za klik.

Zajímalo by mě jak to třeba z druhé strany vidí Větrovka?

3 Replies to “Ekonomická recese asi nepřeje Adwords”

  1. Už asi dva týdny mám rozepsaný článek právě o vlivu finanční krize na výdělky z AdSense. Tak já ho teda dopíšu 🙂 Ve zkratce (kdyby mi to trvalo dlouho) vidím hlavní vlivy asi tři – stopka na marketingové výdaje některých významných inzerentů, přelévání prostředků mezi reklamními kanály (jak negativně, tak pozitivně pro AdSense) a kompenzace vlastních ztrát na straně Google plošným snížením provize.

  2. Ako je to s dalsimi PPC? Je to vseobecny trend, alebo je to len AdSense? Pretoze Google neuvadza vyplacane podiely na kliku.

    Mozno vyklikana suma je rovnaka, ale z dovodu tlaku na zvysovanie prijmov znizuju postupne provizie strankam. To by znamenalo, ze vyplata u ostatnych sa nemeni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..